“V zaledju gozdnatih Javornikov, na stičišču kamnitega Krasa in zelene Notranjske, se skriva 17 slikovitih in nepredvidljivih presihajočih jezer, ki pišejo zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke.”

Tisto čudovito junijsko soboto smo Aleša pustili na Počku, saj se je udeležil radioamaterske tekme lova na lisico. Sama sem sprva hotela s fantoma zagristi v kakšen hribček, a ker sem imela naslednji dan planinsko turo, smo se raje usedli na kolesa in podali na raziskovanje tega edinstvenega sveta.

Od parkirišča smo najprej krenili proti presihajočem jezeru Jeredovce, ki pa se nam je v vsem zelenju in potkah polnem vode sramežljivo skril. Tako smo pognali naša padala naprej malo sem in tja po Počku in skozi vasico Žeje, kjer smo skrenili na makadamsko pot mimo cerkvice Sv. Jurija….

vse do reke Pivke, ki je bila po bujnem deževju polna vode in zelenja. Nekoč je bilo ob njej bogato razvito mlinarstvo in žagarstvo. Pod spomeniškim varstvom spada Jerinov mlin, katerega energija se je ustavila leta 1946.

Čez dokaj “naluknjan” mostiček smo krenili čez travnike in pod železnico proti vasici Koče, kjer smo poiskali zaklad pri cerkvici Sv. Marjete.

Pot nas je peljala naprej čez vasico Slavina, ki ima bogato zgodovino, saj so na bližnjem Gradišču in Babi našli prazgodovinske naselbine. Ravnino, ki se rahlo spušča proti Pivki smo dobra izkoristili za lahkotno vožnjo in občudovanju robatega luka, katerega je tod zares veliko. Na koncu vasice Selce, pa nas je pričakala kolesarska steza, ki se vije vse do Pivke.

Mi smo jo zapustili na uvozu v Slovensko vas, ki je bila naš končni cilj. Tu smo sprva naredili kratek postanek na velikem parkirišču namenjenem vsem obiskovalcem Petelinjega jezera in Ekomuzeja, ki se nahaja v neposredni bližini. Le ta je bil del presenečenja za moja dva fanta..

Če se odpravite na raziskovanje Pivškega Krajinskega parka potem vam predlagam, da si najprej ogledate ta prekrasen mini muzej, kjer boste izvedeli vse o nastanku jezer in pestrem živalskem in rastlinskem svetu v različnih ekosistemih…

Od Ekomuzeja smo se po urejeni poti odpravili proti Petelinjemu jezeru, ki je izmed vseh jezer najbolj obstojno, saj ga velik del leta prekriva voda.

Zelenja in cvetočih rožic je tu zares v izobilju. V teh jezerih ni rib, je pa tu našel svoj dom mali kraški škrgonožec (endemit). Vrstna pestrost je tu zelo bogata. Raziskovalci so tu našteli kar 182 vrst rastlin, 211 vrst hroščev, 106 vrst dnevnih metuljev in 133 vrst ptic. Tu prebivajo medvedi, volkovi, risi.

Mi na žalost nismo srečali nobenega, saj so se verjetno vsi poskrili pred našimi hitrimi kolesi. Smo se pa razveselili drugih simpatičnih živali ob poti, ki so nam še bolj polepšale ta krasen dan.