Geobunkelj-ček v Rovinju

še pred poletjem. Odličen čas za geolovsko raziskovanje obmorskih mest je zagotovo čas izven sezone. Da bi odkrili vse skrite kotičke prelepega Rovinja, se morate na pot odpraviti v času, ko mesto dobesedno spi in ko se po uličicah sprehajajo le domačini. Iskanje zakladov je veliko lažje, saj se ni potrebno izogibati bunkeljnov in skrivališča so veliko bolj dostopna v razmeroma hladnejših dneh, kot v času vročine. Mi smo mesto obiskali v mesecu februarju, ko je bil največji problem najti ustrezno prenočišče, saj je za spanje v šotorih premrzlo, hoteli še ne obratujejo, kot tudi večina apartmajev ne. A tudi ta problem bomo na koncu rešili, ker vam bom dala super kontakt, saj smo bili mi super zadovoljni.

Skrivnostne uličice Rovinja

Štiridnevno raziskovanje Rovinja z okolico smo glede na število zakladov in velikost področja razdelili v tri etape.

Prvi dan – prihod v mesto, namestitev v apartmaju Amber in ogled starega mestnega jedra.

Sprehod po starem mestnem jedu

Za ogled in raziskovanje starega mestnega jedra vam priporočamo, da začnete pri zakladu “crveni div”, ki je na žalost pogrešan. Kljub temu, se na tem mestu odpre res prekrasen pogled na celotno mesto. Mi smo avtomobil pustili na bližnjem brezplačnem parkirišču, na ulici: Šetališče Vječa Europe. Ni pa nujno, da je parkirišče tudi v sezoni brezplačno, zato je potrebno preveriti. Tukaj se začne tudi prva točka zaklada “Rovinj City”, ki nas popelje po glavnih znamenitostih Rovinja. Sprehod skozi mestno jedro, vse do prečudovite baročne cerkve Sv. Evfemije in spust do zanimive obale, kjer smo uživali mir sončnega zahoda. Iskanje še preostalih zakladov se je zavleklo vse do mraka, ko smo mesto zapustili in se vrnili v naš novi dom.

Sonce zahaja

Drugi dan – Park gozd Zlatni rt

Plezališče Rovinj

Plezanje, plezanje, plezanje…je bilo glavno vodilo naslednje dne. Če smo dan prej uživali predvsem v mestnih uličicah in odkrivali kulturno zgodovinske znamenitosti, je bil drugi dan posvečen naravi in športu. Dan smo začeli s sprehodom skozi bogat Park gozd Zlatni rt. Baje je to najpomembnejša vrtno območje na obali Jadrana. Poleg tisoč domačih in udomačenih rastlinskih vrst, kot so skupnost hrastovega gozda (črnike) in alpskega bora, so v to stoletno senco zasadili tudi številne tuje vrste – cedro, pinijo ter nekaj deset vrst cipres, ki doprinesejo k popolnem sredozemskem  vzdušju.

Koktejl vonjav bogatega gozda in morja

Skrbno urejene poti skozi gozdiček in informativne table dajejo poseben pečat temu območju. Z iskanjem zakladov pa smo dobili večji del informacij o naravnih znamenitostih tega področja. Pot okoli rta nas je pripeljala do zaklada “Stone Mainecraft”, kjer nas je čakalo posebno zanimivo igrišče. Prepustili smo se igri s kamenčki – kdo naredi najvišji stolp. Fantje so uživali  v nalaganju, prelaganju in tudi podiranju kamenčkov. Za sladico smo bili končno pripravljeni, da naskočimo pravo kameno steno. Plezarija se je raztegnila čez preostanek dneva in zakladi, ki so nas čakali na drugi strani rta so bili le še bleda senca veselja.

Igre brez igrač 🙂

Utrujeni in lačni smo po priporočilu prijazne Selme, ki nam je oddala apartma našli eno redkih odprtih restavracij, Maslina, kjer smo se najedli dobrot izpod peke.

Tretji dan – Polotok Sv. Pelagija in peš po poteh nekdanje železniške proge

Tretji dan smo se odpravili na drugo stran mesta. Če smo na južnem delu mesta uživali v borovem gozdičku, lahko rečemo to tudi za severni del mesta, ki je prav tako bogato poraščen z borovci. Sprva smo imeli v planu obisk Akvarija, vendar je bil zaradi prenove zaprt. Tako smo se najprej lotili TB hotela, kjer smo v njegovi bližini pustili avto. 3 km oddaljen polotok je znan po klimatskem zdravilišču Marie Theresie Seehospitz, ki je bilo po skrbno preučeni lokaciji, flore in favne odprto že leta 1888. Danes tu stoji ortopedska bolnica in rehabilitacijski center. Tako smo sredi borovega gozdička našli tudi zanimiv stolp iz leta 1908, ki pripada bolnicam, zahvaljujoč ravno geocachingu.

TB hotel, razgledni stol in igrala pred hotelom Amarin

Sprehod po rtu nas je pripeljal do hotelov, kjer smo našli pravi raj za otroke. Igrišče pred družinskim hotelom Amarin, je bil seveda najboljši del dneva, ki smo ga preživeli. Po dolgotrajnih igrarijah in predahu smo se podali še po zaklade po poti nekdanje železniške proge. Na misel nam je prišlo, da bi bila pot krasna, če bi jo uredili direktno ob/po porogi, saj so na nekaterih delih še vedno vidni tiri, ohranjena sta dva mosta in železniška postaja.

Zakladi ob železniški progi in nekje vmes

Rovinj je zagotovo mesto, ki bi ga morali dati na seznam “to visit&feel it”, izven poletne sezone. V njem bo vsakdo našel kaj zase. Geokešerji na svoj način spoznamo znamenitosti in le malo katera nam ostane skrita. Spet drugi najdejo smisel v sprehodih, ki jim bodo napolnila pljuča z bogatim morskim zrakom. Za ljubitelje kolesarjenja je tukaj res veliko označenih in zanimivih poti, primernih tudi za otroke. Plezalci se bodo naselili pod kamnito steno in uživali v stenah s pogledom na morje…in tisti najbolj romantični, pa bodo samo tu … ker se imajo preprosto radi …

Slovo od morja

Koristne povezave: