Veliki ljubitelji mokrišč in žabic, smo se drugega februarja, na svetovni dan mokrišč, odpravili na pravljično doživljajsko “Pot močvirskih škratov na Mali Plac“, ki jo je pripravil zavod Škrateljc, nas pa je povabila v te konce geolovska dogodivščina in iskanje skritega zaklada.

Parkirali smo tik pred čudovito zeleno tablo, izza katere je kukala nagajiva škratica Lilija in nam razkrila zgodbo najbolj zamočvirjene dogodivščine, ki se začne: “Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov…”

Še preden sem zgodbo prebrala do konca, sta jo fanta že ucvrla naprej proti Liliji, ki nas je čakala, da se z njo fotografiramo in odpravimo v gozd.

Pot nas je vodila skozi Bevke in v gozd, kjer živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. Tako so uročili tudi Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Brrrr! Le, kdo bo rešil Mali plac škratjega uroka?

Otroci, kdo pa!

V gozdu pa smo doživeli še eno presenečenje, prijateljico, ki se je prav tako podala s prijatelji na škratovsko dogodivščino. Tako smo se skupaj lotili reševanja čarobnega izreka, s katerim bomo pregnali škratovski urok in rešili Mali plac. Ali mislite, da nam je uspelo?

Pot se lepo vije skozi gozd, ker smo bili tihi in pozorni, smo v gozdu videli tudi dve srnici in prisluhnili številnim pticam. Otroci so se nalog lotili zelo resno in odgovorno. Skrbno so preučevali zemljevid poti ter iskali močvirske žige ter škratorunske simbole, s katerim smo reševali izrek.

Ob poti je veliko lesenih skulptur močvirskih živali (mali podkovnjak, močvirska sklednica, zelena rega, kačji pastir, štorklja), ki celotno dogodivščino še toliko bolj popestrijo in obogatijo.

Gozd je bil že v mesecu februarju čudovito zelen in tisočletni mah pod našimi nogami nam je kazal pot vse do kamna modrosti, kjer so otroci od same sreče kar popadali na njega. Se sprašujete zakaj? Gre namreč za nadvse nenavaden kamen, ki je viden samo škratom in najbolj srčnim ljudem. Škratje ga menda uporabljajo za iskanje zlata in srebra, ljudem pa, če se ga dotaknejo, vliva razum in pogum.

Prišli smo še do zadnjega dela škratovega gozda, kjer domujejo Škrateljc, Škratica in Škratelj.

S skupnimi močmi smo rešili čarobni izrek in rešili Mali plac škratovskega uroka. Najmlajša dva geobunkelja sta našla tudi skriti zaklad, ki nam je ponudil še eno doživetje več. Tisto kar šteje pa je seveda čas, ki smo ga preživeli v naravi, dogodivščina in spoznavanje čudovitih prebivalcev močvirij ter pravljičnih bitij, ki nam vedno burijo domišljijo in nas nikoli ne pustijo ravnodušne.

Dodatne informacije: Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac je urejena lahka pohodna pot, dolga 3,2 km, z višinsko razliko 96 m. Čas hoje je približno 2 uri, lahko pa tudi več. Odvisno koliko se otroci na vsaki točki zaigrajo.

Vstopna točka, prevzem poučne beležke ter na koncu nagrade: ŠD Bevke