Geocaching oz. geolov je moderna oblika iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov. Razširjeno po celem svetu jo lahko razumemo kot pustolovsko igro, zabavo ali šport. Nekdo skrije »zaklad«, škatlo z določeno vsebino, na svetovnem spletu objavi njeno lokacijo (zemljepisno širino in dolžino zaklada), drugi pa gredo na lov. Ko je zaklad najden, se je potrebno vpisati v njegov dnevnik. Najditelj svojo najdbo vpiše na spletno stran, kjer je sprva dobil informacije in koordinate o zakladu. Najbolj razširjena spletna stran iskalcev zakladov je www.geocaching.com. Trenutno je v Sloveniji postavljenih preko 5000 zakladov, v svetu pa nekaj milijonov.

V škatli se poleg dnevnika in pisala nahajajo tudi različni predmeti, namenjeni za menjavo. Tistega, ki prvi najde zaklad, lahko resnično čaka presenečenje, sicer pa je že samo iskanje zaklada, ki nas popelje na kraje, katere sicer ne bi nikoli obiskali, nagrada. Obstaja osnovno pravilo pri menjavi, če nekaj vzameš iz škatle, moraš nekaj v njej tudi pustiti. To pravilo ne velja za sledljive popotnike. Menjava predmetov naj bi bila enakovredna.

Izvor besede »geocaching«

Beseda je bila skovana leta 2000 in združuje dve povsem navadni besedi. Predpona geo predstavlja naš planet, Zemljo. Uporabljena ja bila z namenom označiti to aktivnost kot globalno. Izgovori se “džiokešing” po angleško ali “geokešing” po slovensko.
Beseda caching je izpeljana iz besede cache in ima dva različna pomena, ki zelo primerno opišeta to aktivnost. Prvotna definicija besede cache je pomenila začasno skrivališče orožja. Druga, novejša, definicija pa se nanaša na računalniško tehnologijo in pomeni računalniški pomnilnik (skladišče), ki se uporablja hitro za dostopanje do pogosto rabljenih informacij.
Kombinacija besed Zemlja, skrivališče in tehnologija naredi besedo geocaching odličen termin, ki opisuje to dejavnost.
V Sloveniji se je beseda “geocaching” smiselno prevedla v “geolov”.

Zgodovina geocaching-a

GPS (Global Positioning System) je satelitski navigacijski sistem, ki se uporablja za določanje natančnega položaja in časa, kjerkoli na Zemlji ali v zemeljski tirnici. Njegovi sateliti na potovanju okrog Zemlje uporabljajo srednjo krožno tirnico. O sistemu je bilo do danes že veliko napisanega, zato si bomo tukaj pogledali le tehnološke spremembe, ki so vplivale na začetek geocaching-a.
Ker je bil GPS prvotno namenjen vojaški rabi, je le vojaškim GPS sprejemnikom omogočal sprejemanje signalov s točno informacijo o lokaciji sprejemnika. Sprejemniki za civilno rabo pa so imeli selektivni sprejem, zato je bila natančnost sprejemnikov le okoli 100m.
Nato pa je prišlo do spremembe, 2. maja 2000 je bil selektivni sprejem (SA- Selective Availability) odpravljen. Vseh 24 satelitov v orbiti je dobilo nova navodila in začeli so oddajati točne podatke za vse uporabnike GPS sprejemnikov. Tako smo uporabniki, brez vsakršnih lastnih posegov, dobili natančnost koordinat okoli 15m. To pa je bil pravi vzvod za začetek naše igre.
Že naslednji dan, 3. maja 2000, je eden od zanesenjakov, Dave Ulmer, hotel preveriti natančnost GPS sistema. V gozd je skril škatlo in koordinate (N45° 17.460, W122° 24.800) objavil na svetovnem spletu, idejo pa poimenoval »Great American GPS Stash Hunt«. Zgolj v treh dneh sta dva različna bralca spletne strani prebrala obvestilo o skrivališču, z uporabo GPS sprejemnika našla škatlo in vtise objavila na spletu. Kot vsaka zanimiva stvar, se je tudi ta hitro razširila preko svetovnega spleta vse do rojstva spletne strani www.geocaching.com. Registracija osnovnega račun na spletni strani je brezplačna, za plačilo letnega članstva pa so vam omogočene dodatne napredne funkcije.
Seveda je šla tehnologija še naprej. Z izboljšanjem sprejemnikov, postavljanjem zemeljskih postaj za korekcijo GPS signalov ter oddajanjem dodatnih signalov geostacionarnih satelitov, se je uporabnost GPS naprav še izboljšala in danes dosega tudi do 2-3m natančnosti za civilno rabo.