Iskanje prvega zaklada

Vaša dejavnost na prostem se prične s pripravami doma. Za izbrani zaklad je najprej priporočljivo pogledati na zemljevid, kje se okvirno nahaja in kako se sploh pride do njegove bližine. Preverite zahtevnost zaklada, njegov opis, velikost ter preberite komentarje predhodnih iskalcev, saj so pogosto v pomoč. Pomagate si lahko s priloženimi slikami, ki vam razkrijejo kakšen detajl, ki je pomemben pri iskanju. Preveč informacij pa lahko tudi uniči čare detektivskega iskanja zaklada.

Koordinate zaklada shranite v GPS sprejemnik, s seboj vzamete opis in ustrezno obutev ter se podate na pot  (z avtom, kolesom, peš,…). Ko se mu približate na razdaljo 100m, preverite natančnost vašega sprejemnika. Če je natančnost slaba, se premaknite za nekaj metrov in poskušajte dobiti boljši signal. Nato se približujte domnevni lokaciji zaklada in ko mislite, da ste tam, poglejte v opis zaklada, če je podan kakšen namig ali slika, ki vam olajša iskanje. Bodite pozorni na luknje pod koreninami, na zložene kamenje ali veje, na luknje v kamnitih zidovih itd. Med prevračanjem kamenja in brskanjem po luknjah se zna zgoditi, da vas bo opazil kakšen naključni mimoidoči in se spraševal »kaj za vraga pa počnete«. Zato, karkoli počnete, to počnite kar se da prikrito, saj ne želite, da bi naključni mimoidoči vedeli za zaklad in ga morda celo odnesli ali uničili. Lahko pa si vzamete čas in jim našo aktivnost na kratko predstavite in jih morda celo navdušite zanjo.

Ste našli zaklad? Čestitke!!! Kaj pa sedaj? Ozrite se naokoli in poglejte kam vas je zaklad pripeljal in kaj vam je želel pokazati. Odprite škatlo, vpišite v dnevnik vaše ime, datum in kakšno besedo o vaši izkušnji. Po vaši želji lahko menjate predmete v škatli s predmeti, ki ste jih prinesli s seboj, menjava naj bo enakovredna. Bodite pozorni na to, da škatlo dobro zaprete in jo namestite nazaj tako kot je bila. Če je bila predhodno slabo zamaskirana, se sami malo potrudite in jo dobro zakrijte.

V primeru, da ne veste kje točno se nahajate, uporabite vaš GPS sprejemnik in se vrnite po isti poti od koder ste prišli. Po prihodu domov, vašo najdbo vpišite na spletno stran, kamor lahko dodate komentarje in fotografije.