Traditional cache – Običajen zaklad

Je osnovna oblika zaklada, ki je sestavljena najmanj iz škatle, svinčnika in dnevnika. V njem se lahko nahajajo predmeti za menjavo. Navadno je to plastična škatla za v zamrzovalnik,  kovinska škatla od piškotov ali kaj podobnega. Pogosto pa se uporablja tudi manjše škatlice (micro in nano), ki so tako majhne, da vsebujejo samo dnevnik.
Navedene koordinate zaklada predstavljajo točno lokacijo zaklada. Nekateri zakladi so tematsko obarvani, zato vam priporočam, da preberete celoten opis zaklada.

Multi-cache (Offset Cache) – Večstopenjski zaklad

Večstopenjski zaklad vključuje dve ali več lokacij. Na končnih koordinatah se fizično nahaja škatla. V opisu so podane začetne koordinate, naslednjo pa lahko dobite na več načinov. Nekateri so sestavljeni iz več zakladov, ki si sledijo v zaporedju, drugi vas pripeljejo do mesta, kjer morate pravilno odgovoriti na vprašanje v opisu, da dobite naslednje koordinate, tretji od vas zahtevajo najrazličnejše kombinacije, ki vam na koncu dajo ustrezno lokacijo itn.

Mystery / Puzzle Cache – Skrivnostni / Ugankarski zaklad

Ta zaklad pogosto vsebuje komplicirano uganko, ki jo morate rešiti, da dobite koordinate zaklada. Informacije za rešitev uganke morajo biti prosto dostopne iskalcem zakladov, opis pa mora vsebovati vse potrebne podatke za njeno uspešno rešitev. To pa še ne pomeni, da jo boste rešili. V opisu so podane »začetne« koordinate, ki pa naj ne bi bile od zaklada oddaljene več kot 2-3 kilometra.
S tem zakladom povečujemo kreativnost pri iskanju ali skrivanju zakladov in je dobra podlaga za ustvarjanje novih in unikatnih izzivov.

Earthcache – Naravna znamenitost

Podane koordinate vas bodo pripeljale do naravne znamenitosti (jezero, slap, jama, soteska, izvir, …), ki vam jo je avtor zaklada hotel pokazati. To je posebno mesto na Zemlji, kjer se bohoti narava s svojo čudovito arhitekturo in prelepimi barvami. Vzemite si čas, občudujte naravo ter se o njej kaj naučite. Pred postavitvijo takšnega zaklada se prepričajte, da izpolnjujete zahteve za njegovo postavitev.

Lettebox Hybrid

Letterboxing je še ena oblika iskanja zakladov, kjer iskalce proti zakladu usmerjajo namigi. Vsak zaklad tega tipa vsebuje svoj žig in dnevnik, nekateri celo zahtevajo od iskalca, da ima svoj osebni žig in dnevnik.
LetterboxHybrid pa je mešanica letterboxing-a in geocaching-a. Za iskanje zaklada se poleg namigov uporablja tudi GPS sprejemnik. Osebni žig in osebni dnevnik načeloma nista obvezna.

Wherigo™ Cache

Wherigo (Where I go? – Kam grem?) je orodje za ustvarjanje in igranje GPS avantur v realnem svetu. V napravo, ki podpira Wherigo aplikacijo (GPS, dlančnik, …), je potrebno naložiti del programa (navodila) imenovanega »cartridge«, kar vam omogoči iskanje fizičnega zaklada. Zakladi so pogosto tipa Multi-cache ali Puzzle Cache.
Več si preberite na www.wherigo.com.

Event Cache – Dogodkovni zaklad

To je dogodek, srečanje, sestanek, predavanje, piknik in še kaj. Iskalec zaklada, ki srečanje organizira, objavi čas, lokacijo in namen dogodka. Na dogodek se je potrebno najaviti, po dogodku pa se le-ta arhivira.

CITO Event Cache – CITO dogodkovni zaklad

Cache In Trash Out (CITO) pomeni »Poišči zaklad, odnesi smeti«. CITO se je pojavil leta 2000, kot način iskalcev zakladov, da pripomorejo k čistejšim lokalnim javnim površinam in gozdovom.
CITO dogodkovni zaklad je bil dodan z razlogom, da se loči čistilne akcije od ostalih dogodkov povezanih z iskanjem zakladov. Uporabi se takrat, ko želite, da se ostali iskalci zakladov zberejo na navedenem mestu ob določenem času in pomagajo pri čiščenju pomembnejših področij kot so rečne brežine, parki idr. Ta kategorija se NE uporablja za fizično postavljene zaklade, to je dogodek.

Virtual Cache – Navidezni zaklad

Navidezni zaklad je zaklad, ki se nahaja v obliki lokacije (stavba, spomenik, most, trg, …). Lokacijo morate fizično obiskati, škatla z dnevnikom pa ne obstaja. Kot potrdilo, da ste lokacijo obiskali, se šteje fotografija ali odgovor na vprašanje povezano z lokacijo, znamenitostjo itd.

Webcam Cache – Spletna kamera

Pri tej vrsti zakladov se uporabljajo spletne kamere, ki so jih postavili posamezniki ali organizacije in so prosto dostopne preko spletnih strani. Ideja je, da se postavite pred spletno kamero in kamera vas posname. Seveda je to potrebno dokazati. To storite tako, da pokličete prijatelja, da shrani vašo sliko posneto preko spletne kamere. Če pa ste bolj tehnološko opremljeni, pa lahko s pomočjo brezžičnega dostopa do spleta in prenosnega računalnika ali GSM aparata, tudi sami shranite sliko.

Locationless (Reverse) Cache – Zaklad brez lokacije

Zaklad brez lokacije naj bi bil nasprotje običajnemu zakladu. Namesto iskanja skrite škatle imate nalogo, da poiščete določen objekt in zapišete njegove koordinate.

Zadnje tri tipe zakladov lahko danes objavite le še na strani www.waymarking.com