Kako skriti svoj prvi zaklad?

V nadaljevanju so navodila in smernice za pripravo in postavitev lastnega zaklada. Potrudite se postaviti kakšnega, ki bo poseben, z namenom.

Poiščite primerno lokacijo

Postavili naj bi ga na lokacijo, ki vam pomeni nekaj posebnega, bi z njo radi nekaj pokazali (zgodovinski objekt, razgled, naravna znamenitost,…) ali iskalca nekaj naučili o njej.

Ko imate lokacijo izbrano, je vredno razmisliti še o nekaterih stvareh:

–         Ali izpolnjuje vse zahteve navedene na strani www.geocaching.com?

–         Ste razmišljali o dostopnosti zaklada? Ali je na preveč vidnem mestu, ali je preblizu prometne ceste ali železnice, ali bi lahko kdo naključno naletel na njega.

–         Za postavitev zaklada na privatno zemljišče, se morate o tem prej pozanimati pri lastniku zemljišča.

–         Postavitev zaklada v komercialne namene ni dovoljena.

Pripravite vaš zaklad

Najprej je potrebno izbrati primerno škatlo, zabojnik, posodo ali nekaj podobnega, ki zdrži vse vremenske pogoje, ki se pojavljajo na izbrani lokaciji. Pogosto se uporabljajo vodotesne plastične posodice, ki so namenjene shranjevanju živil v zamrzovalniku. Škatlo lahko še dodatno zapakirate v plastično vrečko ali kaj podobnega in s tem zmanjšate možnost vdora vode v notranjost škatle. Vsako škatlo je potrebno tudi primerno označiti in dodati kontaktne informacije.

Škatla rabi tudi primerno vsebino. Obvezno morate vstaviti dnevnik, v katerega se vpisujejo obiski. To je lahko navadna beležka z označenim imenom zaklada in imenom postavljavca, lahko pa navedete tudi datum postavitve in koordinate zaklada. Zraven priložite še pisalo, kemični in navadni svinčnik. Priporočljivo je dodati še pozdravno sporočilo namenjeno iskalcem ali naključnim najditeljem zaklada.

Ni nujno, je pa zaželeno, da na koncu dodate še predmete za menjavo. To so lahko kakšne male igračke, spominki, obeski za ključe, razglednice, sledljivi predmeti in podobno. V škatlo ne sodijo polomljene igračke, čokoladke, vizitke, gumbi, vijaki in podobna mala »nesnaga«. Če se odločite za menjavo predmetov, bodite pošteni in menjate enega za enega, menjava pa naj bo enakovredna.

Skrijte vaš zaklad

Ko prispete na lokacijo, kjer želite skriti vaš zaklad, je zelo pomembno, da shranite čimbolj točne GPS koordinate. Bodite pozorni na to, da imate čim boljši sprejem. Lahko se poskušate približati lokaciji iz več strani in vsakič shranite dobljene koordinate. Po nekaj pridobljenih in shranjenih koordinatah, naredite vsaj približno povprečje le-teh in dobile ste koordinate vašega zaklada.

Koordinate zapišite v dnevnik ali na škatlo, vse skupaj vodotesno zaprite in dobro skrijte.

Objava zaklada

Na spletni strani www.geocaching.com si ogledate video, stran vas popelje skozi enostaven kviz, nato pa pričnete z objavo zaklada kjer navedite koordinate zaklada, njegov opis, velikost, določite težavnost pri iskanju ter dodate kakšen namig ali fotografijo.

Priporočljivo je, da je opis zaklada v angleškem jeziku, saj tako omogočite razumevanje navodil širšem krogu ljudi. Seveda pa se spodobi, da za zaklade skrite v Sloveniji uporabljate tudi slovenski jezik, saj vedno prepogosto komuniciramo v tujem jeziku. Tako imamo domači iskalci manj težav s prevajanjem ali razumevanjem tujih izrazov.

Vaš predlog za objavo zaklada je najprej poslan v pregled in če so vsi pogoji za objavo izpolnjeni, recenzent objavi zaklad na spletni strani.

Vzdrževanje vašega zaklada

Po postavitvi zaklada in njegovi objavi na internetu, ste ga dolžni tudi vzdrževati. Vsake toliko časa je potrebno preveriti vodotesnost škatle, napolnjenost dnevnika in delovanje pisal. Preverite, če je dobro zakrit, če je lokacija sploh še primerna, sicer lahko razmišljate o premestitvi na drugo boljšo lokacijo.