Na območju Rakitnika sva nekega sivega petka, ujela 9 lisic.

Na lov sva šla s kolesi

Na lov sva šla s kolesi

Za prvo sva porabila nekoliko več časa, saj sva na pot odšla brez ustrezne opreme, ki je doma skrivnostno izginila. No, na koncu se je pokazalo, da so tudi škarje precej praktični in nadomestni inštrument za šestilo. Čeprav sva radij začrtala precej hitro, sva se malo izgubila med travniki in blatnimi polji. Ko sva končno našla pravo pot, je bila lisička hitro najina.

Natančno odmerjanje merila

Natančno odmerjanje merila

Določitev razdalje do lisice

Označitev radija, kjer se lahko nahaja lisica

Glavni lovec je imel v rokah vso potrebno opremo

Glavni lovec je imel v rokah vso potrebno opremo

Če misliš, da sva našla pravo lisico, se prav pošteno motiš. Ampak stvar je zelo zabavna. Gre za eno vrsto radioamaterskega igranja, ki se mu reče lov na lisico, kjer so lisice skriti oddajniki in preko radijskih valov oddajajo kodo na določen interval.  Tekmovalec s pomočjo sprejemnika išče vse oddajnike.

Pri geocachingu se lisico lovi s pomočjo GPSa oz. pametnega telefona, ki podpira Whereigo kartušo, ki nam vsako minuto pove le razdaljo do cilja – lisice. Ko prideš v območje – vročo cono, dobiš dodaten namig, kje se lisica dejansko skriva. In medtem, ko je glavni lovec čakal na “tisto” minutko, sem za rep privlekla na dan, prvo lisičko.

Prva lisička

Prva lisička

Za preostalih 8 sva morala na pravo dirko, t.i. Fox Race. Če sva pri lovu potrebovala šestilo, sva na dirki rabila geotrikotnik in zemljevid s pomočjo katerih sva tokrat določila smer, kjer se lisica nahaja, ne pa tudi razdalje ali dejanskih koordinat.

 

Priprave na dirko

Priprave na dirko

Fox Race sestavlja 8 lisic (Foxtrot, Golf, Kilo, Papa, Romeo, Sierra, Zulu in Alfa). S pomočjo Whereigo kartuše se lisice na minuto oglašajo izmenično in povedo smer kjer se nahajajo. Vsaka izmed lisic je vmesni zaklad (stage) z vpisnim listom in geslom za odklep lisice.

Takole se je oglasila Zulu

Takole se je oglasila Zulu

Lisička, je prav zvita zver

Zvito skrivališče ene izmed lisičk

Kljub temu, da gre pri Fox Race za dirko s časom, ki ga porabiš, da najdeš vse lisičke, sva to misel že takoj na začetku opustila.

Kot vedno nama je bolj pomemben čas biti skupaj, se imeti preposto lepo, odkriti nov še nepoznan svet in se zabavati pri reševanju zanimivih nalog, ki nam ga omogoča igra geocaching.

Se zgodi :)

Se zgodi 🙂