ruj1

Ruj, njegova ognjena barva

“Mojca, zdaj bo pa zopet čas za ruj, kajne? ” mi je zadnjič rekel prijatelj. Spomnil me je na pot, ki smo jo prehodili, pred dvema letoma, skupaj z otroci. Ko se v dolini podi megla, v gorah zapade novi sneg, doma že vse poznamo, takrat ni lepšega kot se odpeljati na jug, s prijatelji. Jeseni na tem področju dobesedno zažari ruj in doživeti to lepoto je preprosto nekaj posebnega.

ruj2

Pot je uhojena in zelo razgledna

ruj3

Vedoželjni otroci se učijo uporabljati GPS

Avtomobile smo parkirali pri cerkvi Sv. Kvirika, ki se nahaja dober kilometer stran od mejnega prehoda Sočerga. Pot je sicer del daljše čudovite in razgledne krožne planinske poti iz Gračišča, Kubeda preko Istrskih hribov, ki je tudi markirana. Mi smo se orientirali predvsem glede na serijo 12ih zakladov: Kraljevina žarečega ruja.  Zakladi te popeljejo skozi čudoviti svet žarečega ruja, do spodmolov nad mejnim prehodom Sočerga.

ruj4

Gužva pri enem izmed zakladov

ruj05

Pot pelje pod skalnatim mostom do spodmolov

ruj5

Veliki Badin in Earth Cache

ruj07

“Uho Istre, ki vse sliši in vse ve, greh se delati ne sme.”

ruj7

Prijetno utrujeni se vračamo..

ruj09

Malo še poplezamo po drevesih..

Prvotna pot je markirana na 1h. A z vmesnimi postanki in iskanjem serije 12ih zakladov ter še dveh zakladov na poti, je potrebno dodati še kakšno uro, dve. Mi smo jo raztegnili v dnevno turo, saj smo izkoristili sonce, toplo vreme, in poleg iskanja zakladov in učenja geocachinga, še za druženje, plezanje po drevesih, ležanje v travi in izmenjavo dobrot iz nahrbtnikov. Tura je primerna tudi za mlajše otroke, ki pa jih je potrebno imeti na očeh, saj so nekateri deli poti prepadni.

ruj10

Začetek in konec, ene, poti..