V nedeljo smo se odpravili po zaklade v Stično in njeno okolico. Verjetno ni Slovenca, ki ne bi poznal Stiškega samostana. Tudi mi smo imeli namen, da ga obiščemo, vendar nas je toplo vreme, gozd in odkrivanje novih lepot, čisto prevzela. Tako smo namesto obiska samostana naredili majhen izlet v okolico Stične, kjer smo s pomočjo zakladov odkrili tri, za nas, čisto nova, bogata presenečenja.

Prvo presenečenje: Virsko mesto – Cvinger

Ste vedeli, da je nekoč pred davnimi časi, ležalo nad Stično, prazgodovinsko naselje Cvinger? Da smo odkrili celotno skrivnost tega naselja, smo najprej morali poiskati tri zaklade, ki so nas pripeljali do gomil (baje jih je v tem delu okoli 124 še vidnih) iz starejše železne dobe. Prvo – Virsko gomilo – smo našli nad vasjo Griže. Drugi dve, Latobius in Tavriski, pa v gozdu nad vasjo Vir. Končne koordinate so nas pripeljale do točke, kjer smo doživeli VAU efekt, kajti spoznali smo skrivnost tega prazgodovinskega mesta, ki še danes buri domišljijo marsikomu. Sprehodili smo se po ostankih obzidja tega starodavnega mesta in čutili prav posebno energijo, ki se je ne da opisati z besedami. Za obisk tega starodavnega mesta se lahko pozanimate tudi preko njihovega TD Stična. Več na: http://www.tdsticna.si/cvinger.html.

Raziskovanje Virskega mesta Cvinger

Drugo presenečenje: Gradišče nad Stično

Pot zakladov nas je naprej vodila v vas Mekinje od koder smo se podali na Križevo pot na Gradišče. Večkrat smo že slišali za to prijetno, družinsko izletniško točko nad Stično. Z Alešem sva v preteklosti že bila na tem prijetnem mestu, fanta pa sta bila tokrat prvič in navdušena nad igrali nad Lavričevo kočo, predvsem nad goro, ki se dviga pri cerkvi. Z zakladom sprva nismo imeli toliko sreče, saj vmesne točke nismo našli. Že ko smo mislili, da nam zaklad ni usojen, so mi predniki Virskega mesta prišepnili nahajališče zaklada. Priporočamo, da si prostor ogledate zelo natančno, saj skrivna mnogo zanimivih lesenih skulptur. Kratka pot do koče, ki se lahko razpotegne v celodnevno ringarajanje. Pod Lavričevo kočo domuje tudi zanimiva druščina živali, dve kozici, ovca in krava. Z veseljem pohrustajo star kruh in se pustijo čohati :).

Gradišče nad Mekinjami

Tretje presenečenje: vas Pristava

Dan je bil še mlad in ker smo bili še polni energije smo se odločili, da rešimo delček multi zaklada, Anno Domini 1131 – Stiški samostan. Za njegovo rešitev je namreč potrebno obiskati tudi cerkev Sv. Lamberta. Da pridemo do cerkvice, moramo najprej do čudovite vasi Pristava, kjer se cesta dobesedno konča. Z navigacijo hitro najdemo pot, ki vodi skozi strm gozd. Cerkev je postavljena ob mestu nekdanjega gradu, v katerem je nekoč prebivala vojvodinja Virida iz Milana.

Cerkev Sv. Lamberta

Vas Pristava leži na čudoviti razgledni točki. Tu so domačini s skupnimi močmi dobesedno ustvarili prostor pod soncem, kjer si človek spočije dušo in srce. Naredili smo obhod okoli razgledne točke, se spustili do cerkvice Sv. Lamberta in uživali na lesenih igralih, ki so jih domačini izklesali iz narave. Pristava nas je dobesedno očarala s svojo preprostostjo in krasno dodelano zgodbo. Več na: http://pristava.si/.

Sožitje na Pristavi

Če bi imeli čas in bi raziskovali še malo dlje, bi verjetno našli še kakšen razlog več za obisk tega zanimivega dela Slovenije. Mi se vrnemo še po zaklad v Stiški samostan. Vedno si kaj prihranimo z namenom….da se vrnemo in najdemo še kakšen delček neraziskanega mozaika.