Po pravici povem, ne maram mest, gužve in vse kar zraven paše. In ko pade predlog, da gremo v Ljubljano…se nekako zgodi, da v hiši nastane popolna tišina ali kot je enkrat zapisal prijatelj – slika je, zvoka ni. No tako je tudi pri nas in ozračje samo čaka, da bo začelo pokati po šivih. In to moj Aleš dobro ve. Ampak vsake toliko časa me izzove, slika kompromisno odmrzne in že se peljemo proti glavnemu mestu. Otroka to napetost seveda čutita, zato je tudi drama v avtu temu primerna. A, to je en majhen grižljaj, saj nam je Ljubljana precej blizu in smo tik-tak na naši startni črti.

Edina stvar, ki topi ledeno sliko je gozd, ki ga imam nadvse rada. Pri tem ni velike razlike, le da so gozdovi v naši bližini manj obljudeni in mirnejši. Kar mi je seveda ljubše in veliko bolj pri srcu. A iskanje zakladov ima svoj svojevrstni čar in napokane napetosti od doma ostanejo v avtu in se skozi priprta okna tihoma odplazijo ven.

Tako smo se tik pred novim letom na Golovcu lotili zanimivega in poučnega zaklada:

Orienteering / Orientacijski tek – GEOCACHING

pri katerem smo možgančkali naše glave, ali bolje rečeno, mojo glavo (Aleš ima orientacijo v malem prstu). Potrebno je bilo obnoviti osnove orientacije, ravnanje s kompasom in iskanje prizem. Slednje je bilo v veliko veselje najmlajšima dvema, ki sta mrzlično iskala belo oranžne klobučke. Za samo izvedbo in najdbo zaklada smo porabili celo dopoldne. In kar je bilo najlepše: vandrali smo izven ustaljenih poti, srečali nismo žive duše in na koncu smo našli pravi zaklad.

Prednovoletna orientacija na Golovcu

Marčevska, malo bolj kisla nedelja, pa nas je zopet povabila na izlet nad Ljubljano. V planu smo imeli malo daljše jutranje spanje in zato krajšo pot. Tokrat smo se lotili Golovca z druge strani in se lotili dveh multi zakladov, ki jih bomo morali še enkrat obdelati do konca in par tradicionalnih. Največje in najslajše presenečenje pa je bila najdba zaklada:

The Heart of the caches

Love is like a treasure. Sometimes is hidden before the eyes but it always suprise.”

Ta zaklad je definitivno največje presenečenje in resnično vreden obiska. Verjamem, da se vsakemu stopi srce ob najdbi tega zaklada. Mi smo bili resnično navdušeni. Srbijo me prsti, da bi objavila kakšno fotko, ampak potem presenečenje ne bi bilo pravo. Naj ostane skrivnost, naj ostane zaklad v pravem pomenu, tako kot so si ga lastniki zamislili.

Iskanje zakladov na Golovcu

Vam dragi geolovci, popotniki, ki še iščete zaklad meseca – pa priporočamo sprehod nad Ljubljano. Slika bo zagotovo dobila smisel, napetosti se bodo sprostile in duša se bo napolnila s pomladnimi barvami. Sledite napotkom lastnika srčnega zaklada in mogoče se vam uresniči tudi kakšna skrita želja,

“Before you find and open a treasure, keep calm and stop.

Close your eyes and make a wish.

Let it be something that you really desire. And then… open the cache.

As the heart is always listening and always right, your wish will come true!”

tako, kot se je našima dvema fantoma, ko smo se ustavili v Šmartinskem praku pri Žalah na novih igralih. Jaz pa sem že dobila novo povabilo v mesto, tokrat z Biciklom :).

Otroško igrišče v Šmartinskem parku pri Žalah