Mesto Pula je veliko več, kot le obljudena poletna turistična točka. Od leta 1859 do razpada Avstro-Ogrske monarhije je bila glavno pristanišče takratne vojne mornarice.  Je administrativno središče Istre že od rimskih časov. Mesto je prepoznavno predvsem po ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena – prizorišče gladiatorskih bojev. Grajena je bila v I. st. za časa vladavine cesarja Vespazijana, istočasno z največjo in najbolj znano zgradbo te vrste – Kolosejem v Rimu.  Puljska arena je šesta po velikosti na svetu in ena najbolje ohranjenih.

Amfiteater Arena

Nas je jesensko, skorajda poletno vreme pripeljalo v to starodavno, krasno mesto na obisk in po zaklade. Sprehod skozi mesto, iskanje zakladov in prekrasna energija mesta jeseni, te ovije v nek poseben duh čarobnosti.

Tiha, barvita ulica

Prazne ulice, prazen trg, le vonj jesenskega morja, ki ga rahel veter raznaša naokoli, napolni pljuča z neko sentimentalnostjo. Točno 10 let nazaj sva z Alešem naredila podobno pot v Pulo in naprej na Kamenjak. Takrat še mlada in sama. Danes smo na istih poteh štirje, z radostjo v srcu in hvaležnostjo, kako je potovati, raziskovati in živeti življenje lepo.

Na videz prazne, a tako polne spominov

Avgustov hram

Z geocachingom, človek k  popotniškemu duhu, doda še dodatno znanje, saj te vsak zaklad pripelje na kraj, kjer je nekaj zanimivega, novega, zgodovinskega, kulturnega, naravnega,  s podrobnim opisom. S tem človek širi obzorja, znanje in vidi/najde stvari, ki jih morda brez tega niti opazil ne bi.

Zlata vrata v Puli

Prvi dan našega popotovanja po Istri, smo najprej raziskali okolico Barbarige in si ogledali obalno trdnjavo Fort Forno, ki leži na SZ delu obalne regije Pula. Sam obisk trdnjave nam je vzel veliko časa, saj je na omenjenem mestu postavljenih kar 9 zakladov. Mi smo jih v parih urah našli in rešili le 3.

Trdnjava Fort Forno z zraka

Popoldne smo se odpeljali v mesto Pula, naslednji dan pa smo krenili proti rtu Kamenjak. V upanju, da ga bomo prekolesarili po dolgem in počez, tako kot nekoč. A stvari, se včasih obrnejo drugače, kot človek planira.

Nekje v Puli, poučne klopce s citati…

 

Se nadaljuje…