Včasih, ko komu povem, da smo bili na Robanovi planini, ponavadi dobim nazaj: je kje je pa to? A, veš kje je Logarska dolina? Ja itak. No, če se pelješ v Logarsko, potem greš skozi Robanov kot. Aha, in? Pred gostilno Rogovilc (če prideš iz Luč) zaviješ levo po brvi čez Savinjo. Pelješ vse do turistične kmetije Govc-Vršnik. Mi ponavadi avto pustimo kar na njihovem parkirišču, notri pa zataknemo listek: pridemo na kosilo :).

Parkirišče pri turistični kmetiji Govc-Vršnik

Od parkirišča do Robanove planine boste potrebovali eno dobro uro hoje. Lahko pa tudi več, odvisno kako radovedne otroke imate. Pri nas vsak izlet traja različno dolgo, čisto odvisno koliko skal je na poti, koliko podrtih dreves, živali, vode, rožic… skratka bolj ko je pot barvita in raznolika, dlje traja, saj je potrebno vsako stvar posebej raziskati in občutiti.

Barvit čebelnjak pri Robanovi kmetiji

Sama pot do Robanove planine je izredno položna, a zato nič manj zanimiva. Pot se vije skozi krasen gozd in čudovite travnike, obkrožene s čudovitimi planinskimi vrhovi. Tu se nad dolino slikovito dvigajo Krofička, Ojstrica in v ozadju Raduha. In kar je najlepše? Tu ne boste srečali trume ljudi, le sem ter tja kakšnega vnetega pohodnika ali kakšno mlado družinico z otroci.

Na poti do čudovitega travnika in

Robanovega hleva in senika

Robanova planina leži na nadmorski višini 890 m. Nahaja se v zatrepu slikovite alpske doline Robanov kot. Kljub razmeroma nizki nadmorski višini je s planine zelo lep pogled na ostenja Križevnika, Moličke peči, Velike Zelenice, Ojstrice in Krofičke. Proti severu pa planino obdaja nekoliko manj strm in po večini poraščen Strelovec. Na planini stoji pastirska koča, kjer lahko dobite domače dobrote: kislo mleko, žgance, kakšen štrudelj…

Mirna, čarobna Robanova planina, raj za počitek

Po daljšem premoru na planini, priporočam, da poiščete še zaklad: gremo v Robanov kot. Povratek sledi po isti poti, ki pa je seveda v obratni smeri vedno malo drugačna.

Na Robanovem travniku, so nas pričakali konji

Kot zanimivost naj dodam še kako je nastala ta krasna alpska dolina. Podobno kot Logarsko dolino, je tudi Robanov kot v zadnji ledeni dobi preoblikoval ledenik in pustil za sabo sledi v obliki moren. V srednjem delu dolino prekriva prod in nekoliko nad kmetijo Roban pride na dan hudourniški potok Bela. Slikovita alpska dolina je dobila ime po prakmetiji Roban, ki je bila že leta 1426 vpisana v urbarju gornjegrajske škofije. Gotovo pa se je Robanov rod tod naselil že veliko prej, verjetno okrog leta 1000. Robanov kot je zaradi ohranjene narave od leta 1987 razglašen za krajinski park.

Robanova kmetija na povratku proti izhodišču

Na tem mestu je čisto odveč, da vas vabim v to krasno dolino. Sploh, če imate radi mir in tišino in imate doma radovedne male nogice, potem enostavno morate doživeti ta prekrasen planinski raj, malo skrit v senci njegove prečudovite sestre – Logarske doline.