Nedeljski geolov je bil prav nekaj posebnega, saj smo se tokrat po zaklade, odpravili s kolesi, najmlajši pa kar s poganjalčkom. Radovednost in pomladansko sonce sta nas vodila po poti ob reki Iški, ki upravičeno nosi ime skrivnostna Iška in reka treh obrazov, čeprav je bila njena struga v teh dneh bolj kot ne prazna.

Pot ob Iški05

Kje se potepaš, ti, ti Iška?

Multi-cache Pot ob Iški, nas pelje po Učni poti, ki poteka od Iškega vintgarja do izliva reke Ljubljanice v Lipah. Učna pot je nastala leta 2012, v okviru projekta 2Bparks ki ga sofinancira Evropska unija Med program. Pripravila ga je skupna raziskovalcev iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU,  ki so podrobno preučili reko Iško, z namenom, da jo predstavijo širši javnosti. Po poti, ki je dolga dobrih 13 km nas vodi navihani in zaviti Okljukec. Na poti je 11 informativnih tabel, ki so opremljene z bogatim slikovnim in kartografskim gradivom, na njih pa najdemo številke za našo končno lokacijo zaklada. Resnično zanimive in poučne informacije o reki Iški, si lahko preberemo tudi na internetni strani,  kjer dobite vse informacije o tej čudoviti, hudourniški, skrivnostni reki.

Pot ob Iški01

Okljukec nas informira na koncu Iške vasi

Ker je 13 km in nazaj do avtomobila za našega najmlajšega malce predolga, smo pot prilagodili našim zmogljivostim. Začetne točke smo pobrali kar z avtomobilom, potem pa smo se iz Iške vasi, kjer smo pustili avto, odpravili naprej čez kolovozne poti do vodarne Brest, kjer se poučimo o razkošju pitne vode.

Pot ob Iški02

Namesto ceste izberemo kolovoz, kjer ni prometa

Pot ob Iški03

Pri vodarni se poučimo o pitni vodi in odpočijemooo

Od vodarne nadaljujemo čez zelene, travnate poti proti Tomišelju. Spremlja nas pogled na čudovit Krim in na Tomišeljsko cerkvico, ki se dviga nad vasjo.

Pot ob Iški04

Kdo je videl zajčka?

Nadaljujemo naprej po cesti do Vrbljene, kjer se za kratek čas ustavimo. Oči spočijemo na štirinožnih kosmatincih, ki so imeli na hipodromu “Državno razstavo psov vseh pasem”.

Pot ob Iški06

Presenečeni nad gužvo v mali vasici, gremo pogledat kaj dogaja?

Kratek postanek, malica, igrala in že šibamo dalje proti Strahomeru.Tu se najprej ustavimo pri cerkvici Sv. Jakoba, kjer najdemo zaklad, se vpišemo, izmenjamo igračke, odložimo TB.

 

Pot ob Iški07

Veliki zakladi so vedno lepo presenečenje za otroke

Pot nadaljujemo proti naslednjemu zakladu – Strahomersko jezero, ki večini popotnikom ostane skrito. Do njega se moramo namreč prebiti čez reko Iško,kar pa ob visoki vodi praktično sploh ni možno. V nedeljo pa je bila glede na daljše suho obdobje,  zelo skromna in nam je dovolila prehod čez in nazaj. Za kar smo ji iz srca hvaležni, saj sta bila fanta za ta podvig zelo navdušena in bil je cel žur, da prečkata reko s kolesom/poganjalčkom.

Pot ob Iški08

Do jezera, čez bujno rastje

Pot ob Iški09

Za zaklad je bilo potrebno zaupati hlodu, čez vodo :))

Pot ob Iški10

Skrita idila in žabja svatba

Kljub krožni poti, ki smo jo naredili in prevozili 13 km, je bila pika na i, ravno to prečkanje Iške in že ko misliš, da se bosta naveličala in od utrujenosti padla dol, dobiš vprašanje: »Kdaj gremo spet, tole je tok noro dobr?«

Pot ob Iški11

Najslajši del poti…prečkanje Iške..

Ravno s tem namenom smo par zakladov v okolici pustili, da se vrnemo in najdemo končno lokacijo multi-cacha. Da raziščemo še preostale zaklade, ki nas bodo definitivno presenetili s svojo vsebino in napolnili srca s svojo čudovito lepoto. Mogoče kakšen vikend v maju, ko zraste detelja, pšenica, da raziščemo, ali je tisti nabriti poljski zajček, ki nam je prečkal pot na poljski stezici proti Tomišelju, še tam in se podi za vranami, tako kot tisto prelepo nedeljo …

Pot ob Iški_12

“Daj vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši dan v tvojem življenju.” M. Twain