So poti, ki jih človek enostavno mora doživeti. Ena izmed njih, se nahaja 10 km zahodno od Trsta. Gre za čudovito, razgledno pot, ki je ime dobila po pesniku in pisatelju R .M. Rilkeju. 2 km dolga Rilkejeva sprehajalna pot, je speljana ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom in nas pripelje do Devinskega gradu. Pred leti je bila pot celo zaprta, zdaj pa je uradno zopet odprta za sprehajalce in iskalce lepot nad Tržaškim zalivom. 

Pot lahko začnete v Sesljanu. Če iščete točno lokacijo potem se lahko orientirate po zakladu Goffredo de Banfield. Od tu naprej vas čaka prijetna pot po “Naravnem deželnem rezervatu Devinske stene”. Na levi strani boste lahko občudovali visoke, navpične stene in stolpe, ki jih je ustvarila voda. Bogato rastlinje na poti, čudoviti borovci, jesenski ruj in številne druge mediteranske rastline, napolnijo še tako zahtevna pljuča in srca. 

Na poti smo poiskali zaklad, ki sicer ni aktiven, ampak je povsem v dobrem stanju in bi ga moral lastnik ponovno aktivirati. Tu smo skriti od poti, v skoraj rajskem prostoru naredili dnevno pavzo s kosilom v naravi. Hvala za vodotesne posodice, v katerih si lahko prineseš slastno, že vnaprej pripravljeno kosilo, ki ostane sveže in okusno še celi dan.

Začetek Rilkejeve poti z Devina

V samem mestu Devin smo našli še obzidje ter razvalin starega gradu, se sprehodili skozi prijetno mesto, ki je bilo kljub sončnemu dnevu precej prazno, a nas to ni niti najmanj motilo. V sam grad se nismo podali, saj so fantje že hiteli proti novemu zakladu. V bližini Devina, v Ribiškem naselju se namreč nahaja eno najzanimivejših paleontoloških najdišč. Leta 1994 so tu našli fosilne ostanke dinozavra, ki so ga poimenovali Antonio in je eden največjih v Italiji in v Evropi. Več informacij dobite TUKAJ.

V iskanju dinozavra