919 m visok Srnjak je najvišji vrh v logaški občini. Vendar, če želite biti opaženi in videni, se ne podajajte na njegov vrh, saj tu ne boste srečali nobene žive duše. Je pa do samega vrha postavljen krasen trail po Srnjakovih stopinjah, ki ga bodo zelo veseli najmlajši. Mi smo se Skrnjaka lotili neke krasne nedelje, ko smo združili izlet s prijetnim obiskom pri prijateljici v Logatcu. Pot smo začeli pri Rimski utrdbi na Lanišču.

Na poti smo srečali tri ekipe geokešerjev, ki so se navdušeni vračali s samega vrha. Pot pelje mimo čudovitega razgledišča pod Srnjakom, od koder se ponuja krasen razgled na celotno logaško-ljubljansko kotlino, vse do Triglava in Slivnice. Mi smo z daljnogledom občudovali poplavljeno Planinsko polje in našli zaklad, ki se skriva v bližini. 

Od tu naprej pa se je začela prava zgodba o iskanju srnjaka, ki se je izgubil. Njegova zgodba pa je takšna: “Mali srnjaček se je odpravil na potep po gozdu. Ker je v gozdni šoli vedno najraje imel ure zgodovine, se je tako najprej odpravil do stare rimske utrdbe. Bilo mu je všeč, kaj vse so stari Rimljani nekoč gradili. Ko si je dodobra ogledal to veliko utrdbo, se je spomnil, kako je modra sova pripovedovala, da je tu v bližini tudi priljubljena razgledna točka s prelepim razgledom. Odločil se je, da jo najde. In jo tudi je. Užival je v razgledu po dolini, in komaj čakal da se nekega dne odpravi tudi pogledat to dolino. Na poti domov pa ga je žal ujela tema in mali srnjaček se je izgubil. Pa se je res?”Fanta sta zgodbo o malem srnjačku vzela “zelo resno” v svoje roke in se lotila iskanja njegovega doma. Skozi skrivnostni gozd, so nas vodile gozdne živali in nam dajale namige, kje bil lahko bil njegov dom. Živali so bile sila odkrite in natančne, le ena zvitorepka nas je speljala na napačno pot. Tako, da se je pot malce podaljšala in zakomplicirala. Na koncu smo le našli dom in to pravi resnični dom, kjer prebiva cela družinica. Za nagrado sta fanta dobila odtis skrnjačka na roko.Živali, ki so nam na poti pomagale, pa so bile plašne in jih žal nismo ujeli v objektiv. So pa izredno prijazne in gostoljubne in čakajo tudi vas, da vam zaupajo skrivnost. Ker smo bili pridni in smo srnjačku hitro našli dom, smo si v gozdu privoščili slastno malico. Vrnili smo se do izhodišča kjer smo izračunali koordinate za naslednjo stopnjo zaklada Ad Pirum, ki nas je odpeljal do Hrušice, kjer je včasih stala druga trdnjava na Rimski cesti. Raziskovanje Rimskega imperija nam je odkrila tančico bogate zgodovine na tem področju. Sprehodili smo se po arheološki poti ter našli bogato založen zaklad.