Letošnje poletje je bilo polno zanimivih poti. Obiskali smo raznovrstne kraje, bogate na vse možne načine. Tako naravno kot kulturno. Če človek gre, potem enostavno ima energijo, ki “fila” baterije srčnega pogona. Tako smo prve dneve počitnic, izkoristili za izlet v Furlanijo. Nič kaj pretirano daleč se ni bilo potrebno peljati, da smo odkrili nov, čudovit svet.

Oglej, mesto, kjer kamni govorijo

Najprej se je naša pot ustavila v zanimivem mestu Oglej/it. Aquileia, katerega ime izhaja iz predrimskega imena reke Nadiže »Aquilis«. Oglej je bil v rimskem obdobju eden izmed devetih najpomembnejših mest Rimskega cesarstva, kar so potrdile arheološke raziskave z najdbo razsežnih pristaniških in obrambnih objektov vzdolž starega toka reke Natisona-Torre.

Porto fluviale, območje nekdanjega pristanišča

Nedavna izkopavanja v mestu, v podobi ostankov rimskega foruma, ki je danes po zaščito Unesca, so potrdila obstoj prazgodovinskih naselbin od 13. do 9. stoletja pr.n.š..

Ostanki rimskega foruma

Mi smo mesto, prehodili po dolgem in počez. Poiskali zaklade, ki so nas popeljali tudi do bolj skrivnostnih kotičkov mesta, katere mogoče drugače ne bi našli.

Zanimiva arhitektura v malem mestu

V mestu se nahaja bogat Narodno arheološki muzej. Mi vanj nismo stopili, ker so ravno urejali novo razstavo. Smo bili pa navdušeni nad “zanimivimi” skulpturami v parku pred vhodom v muzej.

In kaj je to?

Mesto Oglej, večina turistov, obišče zaradi veličastne bazilike, ki je posvečena Mariji Devici in svetima Mohorju in Fortunatu. Svoje arhitekturne korenine ima baje že iz časa 313 po Kristusu.

Oglejska bazilika

Tudi mi smo vstopili v to veličastno notranjost bazilike. Sicer se nismo ukvarjali s podrobnostmi, ampak zares smo bili navdušeni nad mozaičnimi tlemi iz 6. stoletja.

Mozaična tla v notranjosti bazilike

Več o mestu Oglej, si lahko preberete na različnih portalih. Mi smo se navdušeni, nad bogato arhitekturo in zgodovino tega krasnega mesta, in tudi utrujeni, podali naprej v mesto sonca in vrtnic, Gradež. O tem, pa drugič.

eden izmed mnogih lepih detajlov